top of page
  • Obrázek autoraSky

Recenze Harry Potter a kámen mudrců - "seriál" mého dětství <3 SPOILERY

Dříve dobrý svět Harryho Pottera. Dnes spíš orientovaný do mainstreamové scény, čímž odrazuje hodně lidí.



Dnes jsem se dívala na první díl filmu a ráda bych tu napsala takový nostalgický příspěvek.

Já jsem na Harrym vyrůstala. O to víc mě překvapilo, že první díl filmu byl vytvořen roku 2001. Poznámka: Novější filmy s fantastickými zvířaty se mi už nelíbí.



Důležité je, jak se svět Harryho Pottera vyvíjí nyní. Nově vznikají hlavně mobilní aplikace a merch, protože filmy většina fanoušků již viděla a knihy četla.

Rowlingová se snaží vylepšit knižní sérii pokračováními:


Prokletým dítětem - které je popravdě....alespoň mě, nejsympatičtější ze všech pokračování. Už podle reklamy to má být DIVADELNÍ SCÉNÁŘ, nechápu, jak někdo mohl čekat něco jiného.



Fantastická zvířata a kde je najít - které jsem nečetla kvůli špatným filmům a tomu, že mi přijdou jako zbytečný módní doplněk.



A Bajky Barda Beedleho - které jsou docela dobré, ale je jich tam málo a se slovní zásobou a čtivostí to není žádný zázrak.




Jako aplikace stojí za zmínku Pokémon Go na motivy Harryho Pottera, která stále nutí lidi kupovat novější mobily, stejně jako to dělal Pokémon GO.



Dále také Harry Potter: Hogwards Mystery, mobilní hra - příběhovka, která mě moc nezaujala a spíš odkazuje na mainstream a jeho snahu udělat stejně dobré aplikace, jako byly kdysi - což jim pořád nějak nejde.



Harry Potter a Kámen mudrců disponuje skvělou hudbou a vynikající atmosférou. Fantasy prvky bych v něm shledala průměrné, není jich moc, ale ani mnoho.

Žánr: fantasy Věk (doporučený pro sledování): 12+ Rok výroby: 2001



Postavy:

Harry Potter: hlavní hrdina. Má na čele jizvu ve tvaru blesku. Jeho rodiče umřeli kvůli Voldemortovi, ale on přežil, při čemž získal svou jizvu. Chybí mu charisma, ale má odvahu (i když mu ji nevidím v očích). Je slavný. Vyrůstal s tetičkou Petůnií , strýčkem a bratrancem Dudlym. Když mu bylo 11, přišli mu dopisy, které jeho strýček ničil. Poté za ním musel přijít Hagrid a říct mu, že je čaroděj, což mu nikdo z příbuzných nechtěl říct, a odvést ho do Bradavic - školy pro kouzelníky. Zde se seznámil s Ronem a Hermionou a stali se z nich kámoši. Jeho zvířetem je Hedvika - bílá sova. Rodiče mu nechali hodně peněz. Měl jít původně do Zmiozelu, ale chtěl jinam, tak šel do Nebelvíru.

Ron: Zrzek, pocházející z chudé ale početné rodiny Weasleyových. Je skoro stejně starý, jako Harry. Jeho bratři jsou dvojčata Fred a George a má ještě několik dalších sourozenců. Skvěle hraje šachy. Nesnáší učení, proto je v prvním díle neustále na nože s Hermionou. Chce být kapitánem famfrpálového týmu a chce vyhrát školní pohár (což se mu povede hned v první díle). Jeho zvířetem je Prašivka - krysa. Je v Nebelvíru.

Hermiona: Pilná, ale citlivá studentka. Své znalosti dokáže použít v nebezpečí. Ráda čte, už na začátku prváku uměla pár zaklínadel, které se před nástupem do školy sama naučila. Také ráda poučuje. Je taky v Nebelvíru.

Hagrid: Obr. Klíčník a šafář z Bradavic. Bydlí v chatce na dvoře školy. Brumbál mu bezmezně věří. Nejvíc ze všeho si přeje pečovat o draka. Má psa tesáka a tříhlavého psa Chloupka, který střeží kámen mudrců. Často se prořekne.

Albus Brumbál: Nejváženější čaroděj z celého světa, Voldemort se ho jako jediného bojí. Ředitel v Bradavicích. Má šedivé bílé fousy. Je moudrý a vážený.

Lord Voldemort: Největší záporák světa, proti kterému bojují všichni hlavní hrdinové. Nepodařilo se mu zabít pouze Harryho. Nemá nos a má bílou tvář. V prvním díle je prý mrtvý. Proto musí používat krev jednorožce a snaží se získat vlastní tělo díky kamenu mudrců. Pomáhá mu v tom profesor Quirell a snaží se tomu zabrát falešně obviněný Severus Snape.

Nevile: Outsier třídy, který dokáže překvapit.

Draco Malfoy: Kluk ze Zmijozelu. Má bílé vlasy. Nabídne Harrymu přátelství, ale on odmítne. Je to práskač a moc si o sobě myslí.

Profesorka McGonnagalová: Profesorka z Bradavic, hlavní patron Nebelvíru. Mění se v kočku.

Profesor Quirell: Pomáhá Voldemortovi. Na hlavě má turban. Dělá, že koktá. Harry ho na konci dílu zabije láskou.






Opatrujte se, podivíni :-) Ať žijou generace z konce 20 století! Kdo se narodil 2001, už je out!

46 zobrazení0 komentářů
bottom of page